Måleri / Paintings

Underglasmåleri


Underglasmåleri är en teknik där man målar på glasets baksida, vilket innebär att man målar framifrån och bakåt och spegelvänt. Det som jag målar först hamnar längst fram och det jag målar sist längst bak. Och jag måste vända på glaset för att se resultatet. Jag lägger på färgen med svamp, ofta i tunna lager så att den skimrar som emalj genom glaset. Ibland använder jag transparenta glasfärger och låter bladguld lysa igenom. Ibland använder jag flera lager glas och ibland inslag av collage i både två- och tredimensionella former.


Underglasmåleriet har sitt ursprung i det östeuropeiska ikonmåleriet. Tekniken har också påträffats i kinesisk och indisk måleritradition. Ikonen som visas här är en samtida replik från min sida till den traditionen med en flicka på Jesus plats..


Reversed glass painting


Reversed glass painting is a technique when you paint on the reverse side of the glass pane. It means that you paint backwards and have to think in a very different way when you apply the paint and also that you must turn the pane around in order to see the result. I often apply the paint in very thin layers which make them shimmer through the glass. Sometimes I use layers of glass panes and sometimes I add paper, photographs and fabrics or even three-dimensional objects. The technique derives from the Eastern Europe icon tradition, but has also been found in India and China.


Steg för steg


Strandriddarstekel


1. Gravyr på glasskiva


2. Akrylfärg i gravyrspåren


3. Underglasmåleri, monterad med en distans mellan glas och papp.

Processen

Här visas några moment på vägen till en färdig målning. Jag tecknar en skiss på plastduk. Jag klipper bort en del och lägger på tunna lager av färg med en svamp. Sedan gör jag likadant, del för del, till dess att jag är nöjd. Jag kan också teckna i färgen genom att skrapa bort färg med en skrappenna och sedan lägga på ny färg.


Akrylmåleri

Här är några exempel på mitt akrylmåleri, en teknik som jag planerar att arbeta mer med i framtiden.


Acrylic painting

Here are some of my acrylic paintings.